top of page

BIO

Ik ben Karen Simal. Ik geef yogales en ik fotografeer.

DSC_3779-bewerkt (Large).jpg

Yoga

Ik ben al van kindsbeen af vertrouwd met yoga, maar ik heb de positieve effecten ervan pas echt goed leren kennen toen het leven mij voor even op een zijspoor deed belanden. Zowel op vlak van gezondheid als op mentaal vlak hielp yoga mij door een moeilijke periode. Yoga begint met ‘bewegen’ en voor je het weet… verander je als mens, van binnenuit.

 

Ik besef door deze ervaring als geen ander wat de voordelen en de kracht van yoga kunnen zijn. Dit wil ik graag delen met andere mensen. Ik wil zoveel mogelijk mensen ‘verleiden’ om met yoga te beginnen. Daarom zijn mijn lessen toegankelijk voor iedereen: voor beginners zowel als voor mensen die al yoga ervaring hebben. Mijn motto is: je kunt niet vroeg genoeg met yoga beginnen! Daarom geef ik niet alleen les aan volwassenen, maar ook aan kinderen en tieners.

 

Yoga kwam al heel vroeg op mijn pad, toen ik als kind met mijn ouders af en toe mee naar de yogales mocht. Van nature stond ik liever op mijn hoofd dan gewoon in de zetel te zitten. Om aan die drang naar beweging te voldoen, sloot ik me aan bij de plaatselijke turnkring (‘yoga voor kinderen’ bestond in die tijd nog niet!), waar ik vele jaren in de keurploeg trainde. Hier deed ik veel lichaamsbewustzijn op, maar het competitieve aspect sprak me niet aan.

 

Het besef dat alles en iedereen onderling verbonden is en respect verdient, voelde ik als kind al heel sterk aan. Ik had het geluk om op te groeien in een rustige omgeving met veel natuur, waarin ik heerlijk kampen kon bouwen en languit in het gras kon liggen nietsdoen, gewoon ervaren en ‘zijn’. Vanuit dit nauwe contact met de natuur, de dichtbij-ervaring van de steeds wisselende seizoenen, ontstond een gevoel van houvast en persoonlijke verbondenheid met al wat leeft en bloeit. Ik had het heel moeilijk met een gebrek aan respect voor de natuur en het milieu. Al heel vroeg werd de milieuactivist in mij wakker. Een engagement dat ik later vrijwillig en beroepsmatig verderzette.

Toen ik ging studeren en actief werd in de milieubeweging, dacht ik dat fietsen en wandelen in plaats van de auto te gebruiken mijn behoefte aan beweging konden bevredigen. Ik fietste inderdaad veel. Zelfs het traject Antwerpen-Gent deed ik regelmatig met de fiets. Een aantal jaren kon ik studeren en bewegen goed met elkaar afwisselen. Maar na mijn studies viel de tijd om te bewegen beetje bij beetje meer weg. Een job, een heleboel engagementen, kinderen, de ratrace,… van buitenkomen en bewegen kwam niet veel meer in huis.

 

Bovendien deed chronische stress op het werk er nog een schepje bovenop. Ik had het heel lastig om te gedijen binnen een cultuur van toenemende druk, prestatiegerichtheid en het gebrek aan mededogen voor elkaar. Ik verlangde ernaar om mij op een andere manier te verhouden tot de wereld dan in termen van optimalisatie. Het ‘altijd maar meer’ van onze maatschappij leidt uiteindelijk tot een verarming van onze relatie tot onszelf, elkaar en onze aarde, de basis van ons bestaan. Dit aanvoelen maakte dat ik me niet meer verbonden voelde met mijn eigen leven. Ik kwam helemaal vast te zitten, letterlijk en figuurlijk. De eerste lichamelijke signalen (rug, nek en schouders) leken onschuldig. Maar niet lang daarna begon mijn lichaam steeds meer te protesteren. 

 

Hiermee leidde ik een leven dat velen zullen herkennen: ‘altijd maar verder doen’, zonder de moeite te nemen om eens echt stil te staan bij jezelf, je dagelijkse bezigheden, je eigen noden en behoeften.​ Ik besefte dat ik de draad kwijt was en op zoek moest naar een nieuw evenwicht en een verbinding met mezelf.

 

Zo kwam ik opnieuw bij yoga terecht. Ik voelde intuïtief aan dat dit het soort beweging was dat ik nodig had om gelukkiger en gezonder te zijn. En daar had ik gelijk in, want yoga is meer dan ‘bewegen’ alleen. Yoga brengt lichaam en geest, of voelen en denken, samen. Door yoga te doen, leerde ik te luisteren naar mijn eigen lichaam. Van daaruit kon ik ontdekken waar mijn geest mee bezig was, en kwam ik dichter bij mijn werkelijke gevoelens en emoties.

Ik werd een regelmatige leerling. Naarmate ik meer kennis kreeg, leerde ik ook om bepaalde klachten en ziekteverschijnselen bij mezelf te verzachten en na een tijd zelfs te voorkomen. Ook op mentaal vlak hielp yoga me door een moeilijke periode, door de beslommeringen van de geest even stil te leggen.

 

Mijn nieuwsgierigheid naar yoga groeide en de vragen naar het waarom van al deze positieve ontwikkelingen bij mezelf intrigeerden me. Ook de filosofie achter yoga sprak mij aan. Daarom begon ik training te volgen tot 'yoga teacher'. Aanvankelijk eerst voor mezelf, om alles beter te begrijpen. Maar na een tijd groeide ook het verlangen om mijn kennis en ervaring te delen.​​

 

Via yoga hoop ik een stukje te kunnen bijdragen aan een wereld die meer vanuit verbondenheid, wijsheid en vanuit het hart wordt geregeerd, en ik hoop dit vuur te kunnen doorgeven aan vele anderen. Mijn cursisten vertellen me dat ik de yoga-houdingen eenvoudig en helder uitleg. Mijn opleiding als Germaniste zal daar niet vreemd aan zijn. Communicatie vormde altijd al een rode draad doorheen mijn hele carrière.

 

Ik geef sinds 2018 yogalessen op wekelijkse basis en af en toe ook workshops. Je kan mij contacteren of je inschrijven voor mijn  nieuwsbrief via simal.karen<a>gmail.com of mij volgen via facebook.

 

Yoga teacher trainingen

  • Kinderyogadocentenopleiding (specifiek peuter- en kleuteryoga, kinderyoga, tieneryoga, ouder-en kindyoga), Iyengar yoga, bij Mieke Ramon, 2017;

  • Journey through the fascia system, Fascia yoga, bij Rusty Davis, 2019;

  • Gecertificeerd iyengar yoga leerkracht (level 1), opleiding gevolgd onder mentorschap van Eva Kamala Rodenburg, 2023

  • Ik volgde in de loop van de voorbije 6 jaar een intussen ontelbaar geworden aantal lessen en workshops bij verschillende iyengar yoga leerkrachten: Eva Kamala Rodenburg, Willy Bok, Zubin Zarthoshthimanesh, Uday Bhosale, Abhijata & Prashant Iyengar (online), Firooza Ali Razvi, David Meloni, Rita Keller, Gulnaaz Dashti, Berber Schonholzer, Jayne Orton, Glenn Ceresoli, Garth McLean,…

Fotografie

‘Change the way you look at things, and the things you look at, change'- Wayne Dyer

Ik heb altijd al interesse gehad voor fotografie, maar besloot pas om daar iets mee te doen toen ik in 2015 met lessen begon in avondschool aan het KISP in Gent. Daar startte mijn weg, een weg die ik (nog steeds) met veel passie bewandel. Eenmaal ik de basiskneepjes van het vak onder de knie had, werd fotografie voor mij een nieuwe manier van communiceren. Intussen behaalde ik ook het diploma van fotograaf (in 2021).

Alles begint bij een pure observatie van de werkelijkheid. Die legt ik vast, als indruk of vervorming.

Ik werk vanuit intuïtie. Ik fotografeer wat ik interessant vind, wat mij raakt, onderweg en in het dagelijks leven. 

 

Ik hou ervan om verhalen te schrijven met beelden. Ik vertrek van een gevoel of idee en kijk hoe de rest van het verhaal ontstaat.

 

Ik heb al heel wat mensen gelukkig gemaakt met een afdruk van één van mijn foto’s voor in hun woonkamer of praktijk. Op deze site vind je een selectie van mijn foto’s. Ik nodig je graag uit om een kijkje te gaan nemen. Deze kun je allemaal bestellen. Via instagram kan je mij volgen.

bottom of page